În timp ce un logo este o expresie vizuală singulară a mărcii, acesta poate – și ar trebui – să îmbrace multe forme. Aici intervin variațiile de siglă pentru firmă. O variație de logo este o versiune alternativă a designului principal al logoului. Variația oferă brandului dumneavoastră capacitatea de a fi coeziv, consecvent și de recunoscut în multe setări. Te face adaptabil.

Gândiți-vă la asta astfel: o imagine de socializare, un site web și o carte de vizită pot necesita logouri diferite în diferite forme și stiluri. În loc să te bazezi pe un singur logo pentru a face toată treaba, marca ta poate avea flexibilitate prin dezvoltarea mai multor variante de logo.

Orice brand poate beneficia de variații în creare logo, dar unele mărci vor avea nevoie de mai multe variații decât altele. Depinde de stilul logoului și de genul și nevoile de afaceri. Vom trece peste patru tipuri cheie de creare logo — primar, stivuit sau secundar, submarca și favicon — pentru a vă ajuta să aflați care dintre ele aveți nevoie.

creare logo

Logo principal cu cele mai detaliate elemente 

Variațiile în creare logo încep cu dezvoltarea logo-ului principal. Acesta este logo-ul tău cel mai complet și detaliat. Este și cel pe care îl veți folosi cel mai des. Logoul principal este cel care va include cele mai multe detalii, cum ar fi un nume de marcă, slogan și data înființării. De la semne îndrăznețe până la tricouri corporative, este logo-ul tău preferat și reprezentarea în față și în centru a cine ești ca marcă.

Siglele principale sunt adesea orizontale, dar acest lucru poate varia în funcție de design și temă. Dacă sigla principală conține culoare, nu uitați să aveți și o versiune alb-negru la îndemână.

Pentru a sublinia importanța logoului principal, asigurați-vă că are întotdeauna spațiu de respirație și că nu este copleșit de alte elemente de design. Logo-ul principal ar trebui să fie captivant, memorabil și adaptabil. Asigurați-vă că va arăta la fel de frumos într-un antet de site web ca și în printuri mari. 

Majoritatea mărcilor se stabilesc pe un logo principal pentru consecvență. Cu toate acestea, ocazional vom vedea o excepție unică, cum ar fi Adidas. Brandul are trei sigle principale care sunt folosite interschimbabil, în funcție de colecție. Ei mențin coeziunea utilizând același font și continuându-și semnătura trei dungi pe fiecare logo. Aceasta este o abordare neobișnuită care nu va funcționa pentru majoritatea mărcilor, mai ales dacă încă vă dezvoltați afacerea. Dar, în calitate de al doilea producător de îmbrăcăminte sportivă din lume, Adidas primește o trecere.

creare logo

Logo secundar pentru când aveți un spațiu limitat

Odată ce v-ați stabilit logo-ul principal, este timpul să stabiliți un logo secundar. Scopul principal al unui logo secundar este ca acesta să aibă un aranjament diferit față de versiunea principală. De exemplu, dacă sigla principală este orizontală cu un simbol adiacent cuvintelor, logoul secundar poate fi stivuit cu un simbol deasupra sau dedesubtul cuvintelor.

Gândiți-vă la logoul secundar ca la o reflectare a logoului principal. Ar trebui să aibă aceleași fonturi, aceeași greutate și aceeași estetică generală pentru a vă susține personalitatea mărcii într-un mod consistent. O siglă secundară va fi utilă pentru momentele în care spațiul este puțin limitat sau dacă spațiul nu se potrivește cu logoul principal.

Diferitele locuri au cerințe de spațiu diferite pentru un logo, de exemplu, un logo orizontal ar putea fi mai potrivit pentru un șablon cu antet sau pentru o carte de vizită. Sau o imagine de profil pe rețelele sociale ar putea fi mai potrivită pentru un logo vertical, stivuit. În acest sens, logo-ul tău secundar este acolo pentru a sprijini și a umple golurile în care logo-ul tău principal nu se potrivește sau nu arată cel mai bine.

creare logo

Submarca pentru a fi introdusă în subsol sau filigran

Odată ce siglele primare și secundare sunt fixate, este important să vă creați submarca. Aceasta este cea mai simplificată și mai condensată variantă de logo și vă va fi utilă atunci când trebuie să puneți un logo într-un spațiu mic, atât în ​​format tipărit, cât și în format digital. Rețineți: nu toate siglele primare și secundare sunt menite să fie reduse. Atunci o submarca va fi utilă.

Cele mai comune două tipuri de submărci sunt cercurile care conțin text și/sau simboluri sau o submarca care este doar un simbol. În funcție de dimensiunea și aspectul siglelor primare și secundare, este posibil să aveți sau nu nevoie de o submarca, dar atunci când aveți îndoieli, este bine să aveți.

În tipărire, submărcile sunt comune ca subsoluri sau filigrane și vor constitui, de asemenea, un autocolant grozav. În spațiile digitale, o submarca este perfectă ca avatar de socializare sau în alte momente când trebuie să-ți folosești logo-ul, dar vrei să arate mai rafinat.

creare logo

Favicon pentru identitatea web a afacerii

Nu în ultimul rând, crearea unui favicon este o parte utilă a dezvoltării variațiilor de creare logo. Un favicon este o pictogramă minusculă care se află în partea de sus a unui browser de internet. Adesea este doar un simbol, dar poate potrivi și câteva litere, în funcție de design și aspect.

Scopul unui favicon este de a crea un memento vizual al identității mărcii. Pentru cei care păstrează multe file deschise simultan, un favicon poate ajuta, de asemenea, clientul sau utilizatorul să găsească site-ul dvs. cu ușurință. Cu un favicon, vizitatorii vă pot localiza rapid site-ul web în timp ce vă sporiți gradul de cunoaștere și identitatea mărcii.

În timp ce un favicon nu este întotdeauna necesar pentru marca dvs., cu siguranță poate fi util, deoarece poate, de asemenea, să facă o funcție dublă ca pictogramă a aplicației. Gândiți-vă la numeroasele aplicații de pe telefonul dvs. și la modul în care unele pictograme ies mai mult în evidență decât altele. O pictogramă bine concepută vă va servi bine, făcând o impresie pozitivă asupra mărcii dvs. în ansamblu.

Combinați-l cu variații de logo

Logo-ul  este cel mai recunoscut aspect al mărcii dvs. în ansamblu. Nu numai că ar trebui să fie frumos și memorabil, dar ar trebui să se poată adapta la diferite forme. Prin utilizarea variațiilor de logo, marca dumneavoastră va fi pregătită să aibă un impact îndrăzneț în orice moment și în orice loc. Un logo principal, un logo secundar, un submark și un favicon creează experiența vizuală supremă a mărcii. Și dacă te simți copleșit de cum să procedezi, ajutorul profesional în creare logo vectorial nu este niciodată prea departe.